viernes, 4 de septiembre de 2015

L’estimació i l’empatia, la fusió amb l’altre, és la força que aglutina els humansL’ésser humà és un sistema funcionalment individualitzat però inter- dependent alhora dels altres amb qui interacciona formant el teixit social.

L’ànsia de relació és un desig  poderós dels éssers humans. Com a éssers fràgils que som, necessitem de la comunió amb els altres, de la proximitat, del contacte, de la comunitat. Esdevenim humans a través de l’altre. L’altre dóna sentit a l’individu, ja que la seva trobada fa present la seva humanitat.  Tenir consciència d’aquesta interdependència i acceptar-la és el primer pas per a l’obertura, conscientment volguda, cap a les altres persones.

L'establiment de  vincles amb els altres ens ajuda a identificar-nos amb ells i a sentir que els altres i nosaltres som humanament el mateix. La consciència  d'unitat apareix quan, siguin quines siguin les diferències (físiques, culturals, ideològiques, socials ... ), connectem amb els sentiments compartits  (com l’alegria, l’amor, la por, la tristesa, la ràbia) i ens identifiquem amb  les necessitats que tots tenim en les experiències vitals trasbalsadores, com les malalties greus i els dols.

El contacte amb l’altre, però, és percebut en ocasions com a una amenaça per a la pròpia estabilitat, amb por a perdre l’equilibri personal, per inseguretat davant de possibles reptes per a un mateix. La pròpia vulnerabilitat, quan això passa, ens menarà a crear cuirasses en les quals ens voldrem  refugia. Serà la capacitat de gestionar les pròpies emocions la que ens pot facilitar la superació d’aquests entrebancs.  A partir de la pròpia relació empàtica, de la pròpia connexió i comprensió endins, es pot descobrir, connectar i comprendre enfora, interactuant empàticament, mantenint alhora el propi equilibri.

L’individu crea relacions i aquestes, al mateix temps, creen  l’individu i tenir-ne coneixement ens ha de servir per implicar-nos de manera honesta en cada interacció amb plena consciència de com nosaltres influïm en la vida de les persones amb les que ens relacionem. La biologia  de cada ésser humà depèn dels altres i per això cal assumir la responsabilitat de ser conscients i sensibles a aquesta influència, especialment quan es té el compromís d’educar nens i nenes, nois i noies.

No hay comentarios:

Publicar un comentario